







Wat is gefractioneerde kokosolie?
Gefractioneerde kokosolie is een heldere, geurloze vloeistof. Het is een lichte draagolie die gemakkelijk door de huid wordt opgenomen.
Het heeft ook een relatief lange houdbaarheid omdat het een hoger gehalte aan verzadigd vet heeft. Kokosolie bevat veel capryl- en caprinevetzuren.
Wanneer kokosdraagolie wordt gebruikt bij het maken van koudgeperste zeep, draagt het bij aan het verharden van de uiteindelijke zeepreep. Het kan ook helpen om het reinigende en schuimende effect van de zeep te vergroten.
Gefractioneerde olie is niet hetzelfde als pure kokosolie. Het eerste verschil tussen deze twee oliën is de geur. Vaste kokosolie heeft een natuurlijke kokosgeur die niet is verwijderd, terwijl gefractioneerde kokosolie ongeparfumeerd is.
Reguliere kokosolie is ook een vaste olie, terwijl gefractioneerde kokosdraagolie altijd vloeibaar is. Pure kokosolie is minder bewerkt dan gefractioneerde kokosolie; het wordt rechtstreeks geperst uit het vruchtvlees van verse kokosnoten.
Hoe wordt het gemaakt?
Reguliere kokosolie bevat een mengsel van zowel langeketenvetzuren als middellangeketentriglyceriden. Om gefractioneerde kokosolie te verkrijgen, moet de vaste vorm worden gefractioneerd.
Hiervoor wordt de vaste olie verwarmd en vervolgens met een specifieke snelheid afgekoeld, zodat de langeketenvetzuren eerst stollen en zich scheiden van de middellangeketenvetzuren.
Zodra de vetzuren zijn gefilterd en geraffineerd, houden we een heldere, stabiele olie over die niet stolt bij koud weer.
Kokosolie voor de huid
Gefractioneerde kokosolie is een draagolie die wordt gebruikt in vloeibare cosmetica, omdat het hydraterend is en vloeibaar blijft. Het wordt vaak gebruikt in producten zoals moisturizers, lotions, massageoliën en crèmes.
Onze kokosolie heeft een comedogene rating van 2-3. Dit betekent dat het poriën kan verstoppen vanwege het hoge gehalte aan vetzuren en ideaal is voor gecombineerde en droge huidtypes. Gefractioneerde olie heeft echter een lagere comedogene rating dan vaste kokosoliën.
Hoe maak je je eigen lichaamsolie met gefractioneerde kokosolie?
Ingrediënten
- Gefractioneerde kokosolie 220g | 244ml | 53%
- Hazelnootolie 85g | 94ml | 20%
- Rozenbottelolie 85g | 91ml | 20%
- Vitamine E-olie 18g | 18ml | 4%
- Essentiële oliën (optioneel)
Methode:
- Weeg de kokos-, hazelnoot-, rozenbottel- en vitamine E-oliën af.
- Meng alle oliën in een kom en voeg desgewenst je favoriete essentiële oliën toe.
- Zodra alles goed gemengd is, giet je de lichaamsolie in een fles, klaar voor gebruik!
Kokosolie voor haar
Kokosolie wordt gebruikt in haarverzorgingsproducten zoals conditioner en haarbehandelingen om het haar te hydrateren en te voeden.
Het heeft geweldige hydraterende eigenschappen en maakt het haar glad en gehydrateerd. Kokosolie is ook populair voor droog en pluizig haar.
Hoe maak je je eigen haarbehandeling?
Ingrediënten
- Castorolie 100ml | 96g
- Macadamia-olie 100ml | 92g
- Gefractioneerde kokosolie 100ml | 92g
- Vitamine E-olie 5ml | 5g
Methode
- Weeg de kokosolie en andere oliën af in een kom.
- Meng de oliën totdat ze volledig zijn gemengd.
- Giet het mengsel in een fles naar keuze en het is klaar voor gebruik!
Veelgestelde vragen
Wat is de INCI-naam voor kokosolie?
De INCI-naam voor kokosolie is capryl-/caprinezuurtriglyceride.
Waar komt kokosolie vandaan?
Onze kokosolie komt uit Maleisië.
Wat is de verzepingswaarde voor kokosolie?
De verzepingswaarde voor kokosolie ligt tussen 325 en 345, met een gemiddelde van 334.
Voor NaOH is de SAP-waarde 0,334 en voor KOH is deze 0,238.
Is gefractioneerde kokosolie een draagolie?
Ja, gefractioneerde kokosolie is een draagolie. In tegenstelling tot gewone kokosolie die vast is, wordt kokosdraagolie verwerkt om altijd in vloeibare vorm te zijn.
Hierdoor is kokosdraagolie meer geschikt voor gebruik in vloeibare huidverzorgings- en haarproducten. Het is een heldere en geurloze olie, wat betekent dat het in de meeste formuleringen kan worden gebruikt zonder de kleur of geur van het product te verstoren.
MCT-olie versus kokosolie
Kokosolie bestaat voornamelijk uit langeketenvetzuren. Het is een vaste olie bij kamertemperatuur en moet worden verwarmd om vloeibaar te worden.
MCT-olie (gefractioneerde kokosolie) staat voor middellangeketentriglyceriden. Het bestaat voornamelijk uit middellangeketentriglyceriden en MCT-olie bevat voornamelijk caprylzuur en caprinezuur. In tegenstelling tot kokosolie is MCT-olie ook altijd in vloeibare vorm.